A gyerekek biztonsága mindenek előtt!

Ha valaki ismer, és nem csak télen találkozott velem, amikor általában hosszú ujjú ruhában vagyok, az már láthatta a karomon lévő hatalmas égési sebet, ami gyerekkorom óta ott van. Aki pedig látta ezt, és ismeri a történetet, hogy hogyan estem neki a fával fűtött perzselő fémkályhának, az azonnal megérheti a döntésemet, hogy miért szereltettem az otthonomba elektromos padlófűtést. Mondjuk nem csak ezen a téren vagyok elővigyázatos. Az a helyzet, hogy amióta megtudtam, hogy négyes ikreket várok, azonnal bekapcsolt bennem a sziréna, hogy ez túl sok ahhoz, hogy egyszerre mindenkire figyelni lehessen és ezért próbálok mindent úgy alakítani, hogy a legnagyobb biztonságba érezhessem magam. Alapból úgy vásároltunk telket és építettünk házat, hogy földszinti házunk legyen, hogy véletlenül se merüljön fel a lehetősége annak, hogy a gyerekek leesnek a lépcsőn az emeletről. Aztán tökéletesen bekerítettük az udvart, mindent ami veszélyes, elzárva tartunk. Tudom, hogy kissé paranoiásnak hangzik, és ha csak egy gyerekem lenne, valóban paranoiás lennék, ha így viselkedem, de négy egykorú gyerek (úgy hogy ez az első szülői tapasztalatom), higgyétek el, hogy megköveteli az ilyesmit. Úgyis elég nagy veszélyforrások egymásra nézve, Gyurika például nemrég majdnem kiszúrta Béla szemét a ceruzával. Szóval ja, misem készülhettünk fel mindenre, de amire igen, azt megtettük.

Az elektromos padlófűtés nem csak azért szuper, mert nincs egy olyan felület, aminek neki esve elégethetik magukat a gyerekek, de még azért is, mert nyugodtan mászkálhatnak négykézláb a padlón és tudom, hogy nem fognak megfázni. Mert ugye a hagyományos fűtéstechnikák úgy működnek, hogy van egy fűtőtest, ami valaminek köszönhetően nagyon felmelegedik és felmelegíti a levegőt maga körül. Tehát egy szobában a fűtőtest mellett van a legmelegebb, a legtávolabb tőle pedig a leghidegebb. Valamint, mivel a meleg levegő felfele áramlik, ezért a padlón mindig hidegebb van, odafent pedig, ahova még én, felnőttként sem érek fel, meleg. A padlófűtés azonban nem csak azért jó, mert kellemesen meleg tőle a padló, hanem mert egy teljesen más rendszerben működik. Nem a levegőt melegíti fel, hanem egyenesen a teremben lévő embereket és a tárgyakat. Olyan, mint a napfény, hőt sugároz. Az egyik barátnőm, amikor elmagyaráztam ezt neki, azt mondta, hogy nem félek attól, hogy túlmelegedik és elégeti a rajta mászkáló gyerekeimet. Nem tudom, hogy más típusú padlófűtési technológiáknál ez lehetséges-e, de az AHT amorf fűtőszálas technológiánál, ami nekünk van, ez lehetetlen. Harminc foknál nem tud jobban felmelegedni ez az amorf anyag. Szóval teljesen biztonságban vagyunk. Az áramütéstől sem kell félnünk, hiszen el van földelve, de egyébként is a kétes helyek alatt nincs fűtőszőnyeg (például a mosógép alatt, amiből esetleges probléma során kifolyhat a víz).

Az, hogy hosszú távon mi a legolcsóbb, azt nem tudom megmondani, hiszen a tüzelő fa és a gáz ára is folyamatosan változik, de azt tudom, hogy erre nekünk 15 év garanciánk van, de mindenhol csak azt olvasom, hogy nagyon hosszú élettartamú dologról van szó, akár az egész életem során ki tud szolgálni. Az biztos, hogyha szándékosan nem teszünk kárt benne, akkor a gyerekeim itthoni életét végig fogják szolgálni. Az meg pont tökéletes. Próbáltunk mindenféle anyagból és technikából olyan minőséget választani, hogy amíg a gyerekeink nagyok nem lesznek, ne kelljen renováljunk. Ezt nem azért, mert féltem őket, hogy rájuk esik egy kalapács, egyszerűen csak azért, mert négy gyerekkel megszervezni és átesni egy renováláson, szerintem nem egyszerű, sőt, idegtépő dolog.

A munka egyébként nagyon hamar ment, Volt egy jó csapatunk, aki építette a házat és akivel egyeztettek a szakemberek, akik felszerelték a fűtőszőnyegeket, még mielőtt megtörtént a padlózás. Nekünk nem igazán volt dolgunk vele, csak megmondtuk, hogy a kritikusabb dolgokat, mint például a mosógép, hova akarjuk rakni. Mondjuk ezt még akkor meg kellett mondanunk, amikor elküldtük az épülő házunk tervrajzát. Azt mondták, hogy ezek a fűtőszőnyegek vagy fél, vagy egy méter szélesek és maximum hét méter hosszúak, elvágni azonban nem lehet őket, sem egymásra fektetni, ezért volt nagyon fontos, hogy elküldjük a pontos tervrajzot, hogy meg tudják tervezni, hogy hogyan fektetik majd le a szőnyegeket a leggazdaságosabban.

Mindennek már jó pár éve, a gyerekek többet járnak már lábon, mint négykézláb, de a ez a lényegen nem változtat: imádom a padlófűtésünket. Alig használok papucsot, annyira jó végig sétálni a házunkban egy szál zokniban.