A házvásárlás mindig rejt izgalmakat

Évekkel ezelőtt volt egy nagyon kedves szomszédom, Réka. Amikor összefutottunk mindig beszélgettünk egy keveset, szinte már barátok lettünk. Mindig tudtuk, hogy éppen kivel, milyen fajsúlyos esemény történik. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor terhes lett. Emlékszem, hogy pont jött az ultrahangról, ő kiszállt a liftből, én pedig szálltam volna be. Igazából nagyon kérdeznem sem kellett, mert tudtam, hogy milyen régóta szeretnének már családot alapítani a férjével, és szinte le tudtam olvasni az arcáról a nagy hírt. A baba miatt viszont elköltöztek vidékre egy házba. Na, jó, annyira nem vidékre, mert Budapest agglomerációjában maradtak.

Amikor legközelebb találkoztunk, akkor már család voltak.

Nagyon megörültünk egymásnak, így elég hosszasan beszélgettünk. Elmesélte, hogy micsoda kálváriát jártak be az új házzal, mielőtt meg tudták volna venni. Ugye egy bizonyos szabvány szerint, bizonyos feltételeknek megfelelő ingatlanok eladásánál, át kell adni az új tulajnak a ház, vagy lakás energetikai tanúsítványát. Ez meg is történt a szerződés aláírásakor, csak a (régi) tulaj elfelejtette, hogy a tanúsítvány nem érvényes. Egy ilyen igazolás tíz évre szól, kivéve, ha mondjuk kazán csere, vagy a ház falának szigetelése történik, mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy ezzel a besorolás is megváltozik. Mondta Réka, hogy volt nagy jajgatás a tulaj részéről, hogy mi lesz most, mert ezt így nem lehet. De hála az égnek szerencsés helyzetben voltak abból a szempontból, hogy Rékának volt már tapasztalata ez ügyben, és ismert is egy céget, akik hihetetlen gyorsasággal el tudják készíteni a tanúsítványt.

Réka nem csak a gyorsaságuk miatt ragaszkodott ehhez a céghez, hanem az áraik miatt is. Korábban neki is volt szüksége ilyen tanúsítványra, és az internet csodás tulajdonságainak köszönhetően talált rá erre az oldalra: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/. Több oldalt is végigjárt már mielőtt rátalált erre a cégre, de mindegyik elég magas árakat kért a szolgáltatásért. És nyilvánvalóan senki nem akarja a többszörösét kifizetni egy szolgáltatásért, amit máshol megkap olcsóbban, ráadásul sokkal gyorsabban, és egy kiváló referenciákkal rendelkező cégtől. Kiszámolta, hogy a ház tanúsítványának kiállítása összesen 26 ezer forintba fog kerülni, mindennel együtt, úgy, hogy nem kerül plusz pénzbe sem a kiszállás, sem a gyorsított folyamat, sem pedig magának az energetikai tanúsítványnak a kiállítása.

El is küldte a tulajnak a linket (https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/), hogy mihamarabb el tudják kezdeni az ügyintézést. A tulaj egyből fel is hívta őket telefonon, hogy a lehető leggyorsabban elkészülhessen a tanúsítvány.