Inverter működése egy gyereknek elmagyarázva? Nem egyszerű!

A gyerekek természetüknél fogva kíváncsiak, és ez így is van jól. A legtöbb gyerek átesik kiskorában a kérdezgetős időszakán, amikor egyszerűen minden érdekli, mindenre választ és magyarázatot keres vagy szeretne hallani. Ilyenkor még olyasmit is hajlamosak megkérdezni, amit egyébként tudnak, de lehet, hogy itt is az alternatív megoldást keresik. Ilyenkor sok szülőnek az agyára mennek a kölykök, valahol meg is tudom érteni, miért. Azonban előfordul, hogy egy-egy kérdés még a tapasztalt szülőknek is feladja a leckét. Például Peti fiamnak a múltkor, amikor vendégségben voltunk, és a barátaink az új napelemes rendszerüket magyarázták, különösen megtetszett egy szó, és napokig az inverter működése volt a nyaggatásom tárgya. Én pedig, bár mindig is volt affinitásom a műszaki dolgok felé, sajnos a komplex elektronikához nemigen értek, így nekem is segítség kellett.

Tehát többek között mi is vendégségbe voltunk hivatalosak egy régi barátunkhoz, kerti sütögetésre. Igazi jó kis nyári program, szerintem nincs olyan, aki az ilyesmit visszautasítja. Összekészülődtünk, és Petire ráadtuk a ruhatárának azon darabjait, ami még jól néz ki, de nem akkora kár értük, mivel több gyerek is van a társaságban és ilyenkor jellemzően vad játék alakul ki fűben fetrengéssel, fára mászással, földön fetrengéssel. Ez egyáltalán nem baj, nem is lehet ekkora gyerekektől elvárni, hogy órák hosszat üljenek egy helyben és figyeljenek a sok unalmas témára amit a felnőttek beszélgetnek. Ha egy gyerek inkább ezt választaná, akkor ott talán még az orvosi segítség sem lenne kizárt (persze lehet, hogy nem, elvégre csodabogarak mindig is lesznek).

inverter működése

A barátaink nemrég építtettek maguknak napelem rendszert, hogy kicsit szűkebbre fogják a kiadásaikat és tegyenek a környezetért. Két legyet egy csapásra! Éppen a házban vezettek körbe, és magyarázták, hogy mi kapcsolódik mihez, hova futnak be a kábelek, hol található az inverter, hogy működik a kétirányú villanyóra, és ilyesmik. Petinek nagyon a fülében ragadt a szó, és onnantól kezdve az inverter működése lett a kérdései központja, nagyjából 20 percenként jött oda és kérdezte meg, hogy hogyan működik. Először kicsit restelltem, hogy nem tudok neki válaszolni, de egy idő után már kicsit bosszantott is a dolog. A hatodik alkalomnál járhattunk, amikor egy kicsit talán kijöttem a sodromból, és megkértem, hogy ne kérdezze meg többet, majd otthon utánanézünk. Kicsit elszomorodott ezen, de legalább nem firtatta tovább a dolgot. Valószínűleg ez lehetett az első nagy törés, amikor rájön, hogy az ő apukája sem mindent tudó. Úgyhogy eldöntöttem: utánanézek és elmagyarázom neki, hogy legalább egy kis renomémat visszaszerezhessem.

Közel sem volt olyan könnyű dolgom, mint vártam, ugyanis, se szakkönyvet, se érthető magyarázatot nem találtam sem a neten, sem a könyvtárban. Valószínűleg jobban is utána nézhettem volna, netán belőlem hiányzik valami, hogy megértsem az ilyen bonyolult műszaki szövegeket, de az biztos, hogy nem vergődtem egykönnyen zöld ágra. Bent a munkahelyemen is gyakran eszembe jutott, és ha maradt szabad pár percem, akkor is ezután keresgéltem. Egy kollégám észrevette, és megkérdezte viccesen, hogy milyen bombát akarok én összeállítani. Mondtam neki, hogy az inverter működése foglalkoztat, mert a fiamnak akarom elmagyarázni, de egyelőre még én sem értem. Kicsit kikuncogott emiatt, de csak megkért, hogy nyissak a böngészőben egy új lapot neki. Odahajolt, és beírt egy webcímet, ami, mint kiderült, kimondottan egy napelemekkel foglalkozó oldal címe volt, ahol teljesen érthető, emberi nyelvezeten van minden megfogalmazva. Mint mondtam, lehet, hogy én voltam bamba, hogy ez eddig elkerülte a figyelmemet, de ez most olyan jól jött, mint egy korty víz.

Mondtam a kollégának, hogy a vendégem egy kávéra, én pedig belevetettem magam az olvasásba, okulásba. Vége egy olyan hely, ahol érthetően, egyértelműen, villanyszerelési rizsa nélkül van minden leírva, hogy a magamfajta átlagember is megérte! Nagyjából negyed óra kellett, hogy megértsem és magamévá tegyem a tudásanyagot, és így már le tudtam annyira egyszerűsíteni, hogy Peti is megértse. Alig vártam, hogy hazaérjek, és mondhassam! Estefelé aztán, mikor már mindenki lenyugodott kicsit, odahívtam a fiamat, és mondtam neki, hogy na most elárulom neki, miből is áll az inverter működése. Felcsillantak a kis szemei, mintha mesét hallgatna, és egy mukk nélkül végighallgatta. Itt jött az a rész, amikor inkább hátradőltem volna és elástam volna magam. Közölte, hogy köszöni, hogy én is megosztottam vele, de anya már elmagyarázta, Mindenesetre az én verzióm is érdekes volt. Hát, köszi drágám!

Ettől függetlenül nem volt haszontalan a dolog, ugyanis engem is elkezdett érdekelni a napelemek működése, és legfőképpen az, hogy mennyire hasznosak. Rá kellett jönnöm, hogy a barátainknak igaza volt, amikor belevágtak, mert rengeteget lehet spórolni az áramköltségeken. És ebben szerencsére a feleségem is egyetértett velem, mivel ő is beleásta magát kicsit a témába. Szóval eldöntöttük, hogy összeszámoljuk amink van, és mi is belevágunk. Na, majd amikor Petivel közlöm, hogy már nem csak hallhat az inverterről, hanem nekünk is lesz, akkor fog igazán örülni! Aranyos gyerek, bár megmaradna ilyen érdeklődőnek.