A megfelelő szájápolás már gyerekkortól elengedhetetlen

Fontos a szájhigiénia és erre már a kezdetektől neveljük a kislányomat, hogy elkerüljük a lefekvés előtti kergetőzést a fogmosás érdekében. Persze a fogmanókkal sem szeretnénk találkozni, agy elég korán ráfeküdtünk a témára, hogy ez pont annyira legyen természetes neki is, mint nekünk, a szüleinek.

Az első kis fogacskája amikor kibújt, rögtön vettünk neki egy fogkefét, aminek a nyelén a kedvenc meséjének szereplői volt láthatók. Természetesen a rózsaszín, krokodilos fogkrém sem maradhatott el, aminek a világon a legjobb íze van a fogkrémek közül.

De elérkeztünk abba a korba, amikor végre megkaphatja élete első elektromos fogkeféjét.

Pont kapóra jött a Húsvét, hiszen a temérdek csoki nyuszi mellett a fogápolásnak is teret kell engedni, de a szülők, mint mindig, a lehető legjobbat akarják a gyereküknek, így eléggé beleástam magam a témába. Nem is tudtam, hogy ennyi mindent kell szem előtt tartani, hogy a lehető legtökéletesebb elektromos fogkefe legyen végül a húsvéti nyuszi csomagjában.

Találtam egy webáruházat, a bestmakrt.hu oldalt, ahol szerencsémre nem csak a termékek hosszú sorát tudtam végigböngészni, hanem egy szuper leírás is van, ami segíti a választást. De ez a választás segítő termékleírás majd mindegyik termékkategóriánál megtalálható, ami nekem pont kapóra jött, mivel a férjem ajándékát is a BestMarkttól rendeltem.

Egy férfinek soha nem tudunk mellényúlni egy menő műszaki cikkel és ezen a honlapon az okostelefon stabilizátortól elkezdve a számítógépeken keresztül a fotós cuccokon át minden megtalálható. Talán ilyen lehet a kütyük kánaánja. És az anyagiak sem okozhatnak fejtörést, mivel hitelre is van lehetőség.

Visszatérve a fogkefe kérsékörre abban előre megegyezhetünk, hogy a fő szempont a választásnál, hogy mennyire tisztít jól az elektromos fogkefe, de utána ezerfelé ágazik szét a téma.

A töltést figyelembe véve rögtön 2 csoportra lehet osztani őket: elemes és újratölthető fogkefe.

Az elemes kivitelezés talán a gyerekek szempontjából jobb, de ha belegondolunk, hogy mennyi elemet kell használnunk, úgy rögtön a környezetszennyezés is szóba kerül. Nem feltétlenül járunk ezzel jobban, hiába a kedvezőbb beszerzési ár.

A másik az újratölthető fogkefe, amihez áram szükséges. Nekem is ilyenem van, és már évek óta bírja a strapát. Ez a kivitel sokkal nagyobb tudású, mint az elemes változata. Megvásárlásnál nagyobb befektetést igényel, de utána igazából már csak az elektromos fogkefe fejét kell csak cserélni. 

Ezt a szájápolási eszközt még feloszthatjuk forgófejes és szónikus családra is. Ez a tisztítási módszert takarja.

A forgófejes fogkefe egy kör alakú véggel rendelkezik, amit fogmosás közben nagy sebességgel forgat az eszköz és így tisztítja fogainkat. A fogkefe fej kisebb, mint a normál változat, így a nehezen hozzáférhető részek tisztítása sem jelent kihívást. Másrészről a lusta fogmosók, vagy a reggeli félálomban fogmosók barátja lehet ez a kivitel, mivel kevesebb munkát igényel a felhasználó részéről, hiszen elegendő csak a fogfelszínen végighúzni a fogkefét és ő elvégzi helyettünk a munkát.

A másik opció a szónikus fogkefe. Első ránézésre megtévesztő lehet, hiszen kísértetiesen hasonlít a hagyományos eszközre, viszont ezeknek is mozog a feje. Ellenben a forgófejessel, a szónikus társának oldalirányban mozognak a sörtéi. Ez a rezgés elérheti akár a 50.000 mozdulatot is percenként.

elektromos fogkefe

Mint az autóknál, úgy az elektromos fogkefe is tartogathat extrákat, amik célja vagy a tökéletesebb fogmosás vagy a kényelem.

Egy az extrák közül a két perces stopper. És hogy ez mire jó? A fogorvosok által javasolt 2 perces fogmosásra fordított időt hivatott jelezni. Minden egyes alkalommal a megfelelő fog- és szájápolás érdekében 2 percet kellene fogat mosnunk. Ez fogsoronként 1-1 percet jelent. Lényegesen kényelmesebb ezzel a beépített funkcióval mérni az időt, mint állandóan stoppert nézni.

A következő extra a kényelmes fogás. Elsőre furán veheti ki magát, hogy egy pár perces műveletnél ennyit számíthat a fogás, de naponta többször használjuk majd fogkefénkenr és akár éveken keresztül. Plusz a kitekert manővereknél is segítséget jelenthet.

A fogás mellett a másik Basic ‘extraság’ az elektromos fogkefe akkumulátorához kapcsolódik, ugyanis nem mindegy, hogy egy töltéssel mennyit bír. Normál esetben egy hétig is tudnunk kell használni a fogkefénket egyetlen töltéssel a napi 2-3 fogmosás ellenére.

A mostani, magasabb kategóriás darabokon már akkumulátorszint jelző is található valamilyen formában, így nem kell megszakítanunk a fogmosást a töltés miatt, hiszen mindig tudjuk hogy áll a fogkefe energiaszintje.

Fogkefefej. Minél kisebb annál jobb. A fogkefefejnél elsődlegesen nem az a fontos, hogy egy mozdulatból vagy érintésből minél nagyobb felületet megtisztítsunk, hanem a kisebb részekhez, zugokba is odaférjünk. 

Ennek kapcsán következik, hogy extrának számit ha több típusú fejjel is rendelkezik fogkefénk, hiszen mindegyiknek más és más a célja, funkciója. Az elektromos fogkefe fejlesztők és szájápolási szakemberek a legkülönfélébb igényeket próbálják kielégíteni, így mindenkinek kedvezve. A piacon találhatunk speciálisan fogszabályzósaknak tervezett fogkefe fejet, de a puhább fejektől az erőseken át a nyelvtisztítóig mindent fellelhetünk.

Ha már lehetőség van több fejet használni, a fejlesztés kiterjedt a többféle fogmosási programra is. Ezzel az extrával nem mindegyik elektromos fogkefe rendelkezik, de kétségkívül hasznos. A több, választható program célja a még tökéletesebb fogmosás és a fogak ápolása. Az általánosabb választható funkciók a következőek szoktak lenni: érzéken fogak mosása, fogfehérítés, ínymasszírozás, stb..

A nagyobb tudású fogkefék figyelnek a fogmosásnál elkövetett hibáinkra is, mint például a túlzott nyomásra. Ennek megelőzése érdekében rukkoltak elő a nyomásérzékelővel, ami korrigál, ha a kívántnál erőteljesebben nyomnánk a fogkefénket a fogunkhoz. Azért fontos, hogy erre figyeljünk, mivel a jószándékkal ellentétben, ezzel több kárt okozunk a fogfelszínen. 

A hiper-szuper elektromos fogkefék világában létezik még az UV fertőtlenítő is, de ezzel igazán csak a csúcskategóriás eszközök rendelkeznek. Ez a funkció még tisztábbá teszi a szájüreged.

Ami még a kényelmi extrákhoz sorolható az utazótok, hiszen ahhoz rendkívül drága az elektromos fogkefe, hogy egy út alkalmával tönkremenjen. Persze szállítható házi barkács tokokban is, de mégiscsak stílusosabb ha a hozzávaló, gyári kiegészítőben visszük magunkkal. Nem mellesleg a tok azért is fontos, hiszen egy szájtisztításra használt eszközt meg kell őriznünk szennyeződésmentesen. 

Miután a választáshoz szükséges alapokat átvettem, már csak a tökéletes kiválasztása volt hátra a több, mint 230 féle elektromos fogkefe közül.

De ez gyerekjáték volt az általános információknak és a kereső szűrőnek köszönhetően.

A szűrőben kereshettem volna kulcsszóval is, de én a különféle alkategóriák bejelölésével könnyítettem meg a választást.

Az ár minimumát és maximumát is meghatározhatjuk, de a gyártók szerint is priorizálhatjuk a keresést.

Beállíthatjuk a készlet elérhetősége szerint is a keresést, ami annyit jelent, hogy raktáron lévő termékekből, vagy külső raktáron lévőkből válogatunk.

Továbbá a korábban tisztázott funkciók, jellemzők szerint is kereshetünk, mint például az újratölthetőség, tápellátás típusa, cserélhető fej szerint vagy a termék típusa mentén.

Akinek fontos, hogy az elektromos fogkeféje a fürdőszoba enteriőrjébe tökéletesen illjen, az a színt is be tudja állítani. 

Annak ellenére, hogy a környezetnek nem a legideálisabb, de én végül egy nem újratölthető gyerekeknek tervezett, cuki kutyusos mintás elektromos fogkefét rendeltem a férjem ajándéka mellett. És a rendelés menete is extra egyszerű volt, mert nem kötelező regisztrálni és így felgyorsíthatjuk a folyamatot. Meg kell adnunk pár adatot és kész is vagyunk, ha kiválasztjuk milyen módon kívánunk fizetni, amiből szintén 4 opciót kínálnak fel számunkra.

Legközelebb tuti benézek az üzletükbe is, ami nem messze van tőlünk a IX. kerületben, mert helyben akár 6975 árucikk közül választhatok. Ezt jó észben tartani, ha valakinek majd SOS ajándékot kell vásárolnom.