A házfelújítás nem könnyű munka

Időnként nem árt lakóhelyünket megújítani, kicserélni a használt bútorokat, újrafesteni a szobákat, és még sorolhatnám. Minden család életében nagy esemény, amikor felújításra kerül sor. Persze sosem egyeznek a vélemények, mindenki más színűnek szeretné a nappali bútorait, valaki parkettát, valaki járólapot szeretne, és persze mindenki a saját szobájára szeretné a legnagyobb hangsúlyt az egész procedúrában. Nemrég a szomszédba költözött egy család, akik tervbe vették a ház teljes körű felújítását is.  A 3 kamasz gyerek mellett azonban nehéz volt kompromisszumra jutni. Sokszor volt tőlük zajos az utca!

Az ember azt hinné, ha a szomszédok felújítanak, biztos a fúrások, kalapálások miatt zajos a környék. Nos, az új családban már a munkálatok megkezdése előtt is nagy volt a zaj. A szomszédasszony folyton átjön panaszkodni, ahogy meséli, a gyerekek állandóan civakodnak valamin, minél nagyobb tévét szeretnének, és örökös vita, hogy kié legyen a legnagyobb szoba (bár az előző lakókkal jó kapcsolatban voltam, így többször meglátogattam őket, és egyik szobát sem láttam nagyobbnak a többinél). Emellett hirtelen mindannyian szakértői lettek a csempézésnek, lakberendezésnek, és még nagyon sok mesterségnek.

A legviccesebb vitájuk mégis talán az volt, amikor a szülők az interneten keresgéltek gázpalackokat, és azok árait és fajtáit vitatták meg egymással. A gyerekeknek persze több sem kellett, azonnal rávetették magukat a témára, hiszen nem hagyhatták, hogy a beleszólásuk nélkül történjen bármilyen döntés is. Végigböngészték a kínálatot, és természetesen hamar fellángolt a vita, hogy melyik gázpalackot válasszák. Bár ezelőtt sosem hallottak semmit a gázpalackokról, ráadásul a szomszédasszony szerint azt sem tudták, az mire való, mégis mindenki kiválasztott egy kedvencet, ami még véletlenül sem egyezet a többiek favoritjával. A szülők természetesen már régen tudták, milyen típusra lenne szükségük, csak az árak után érdeklődtek volna. Hirtelen mégis olyan szavak repkedtek a fejük fölött, mint corgon palack, űrtartalom, kiszállítási ár.

A sok veszekedésből már kezdett elege lenni a felnőtteknek, hiszen így nehéz volt egyről a kettőre jutniuk ráadásul az egész napos munka után fárasztó is volt ezeket hallgatni. Szerencsére a szülők már jól ismerik gyerekeik gondolkodását, így, hogy helyre álljon a rend, gyorsan megígérték csemetéiknek, hogy mindegyik megkapja kedvencét a saját szobájába, és majd akkor használat közben eldönthetik, melyik a legjobb. A szülők persze tudták, hogy amint rend lesz, a gyerekek el is felejtik a témát, ezért mertek ilyen nagyszabású ígéretet tenni nekik. Ezután a vita le is állt, mindenki szétszéledt a saját dolgára, így a felnőttek gyorsan megrendelték, amire ténylegesen szükségük van. A palackok természetesen azóta sem jutott eszébe egyik gyereknek sem.

A szomszédasszony elmesélte, hogy azóta viszont elővigyázatosabbak férjével, a kicsiket nem érintő témákat inkább az interneten beszélik meg egymással, így a gyerekek észre sem veszik, hogy valami újítással kapcsolatos dologról kell dönteni, és nem kezdenek el feleslegesen vitatkozni. A feleség szerint a gyerkőcök úgyis egész nap a telefonjaikat bújják, észre sem veszik, ha a szüleik is ezt teszik. Így sikerült sok értelmetlen veszekedést megúszniuk, bár teljesen még most sem szűntek meg a testvéri civakodások.