Anya motorozni tanul

Mi sem hangzik lehetetlenebbül, mint ez a kijelentés: anya motorozni tanul. Pedig így van. Ráadásul anya nemhogy motorozni tanul, de már rendelkezik A1-es jogosítvánnyal, és meg sem áll, amíg meg nem szerzi az A2 motor jogosítványt!

Az A2 motor jogosítványt tulajdonképpen nekem találták ki: ezzel olyan középkategóriájú motort vezethetek majd, amely ugyan még nem több 48 lóerőnél, de 35 kW-os teljesítményével már egy nagyobb családi kiránduláson, hegyoldalon is megbízható társ az úton. Sőt, ha 48 lóerős jószágot választok, akár még külföldre is elmerészkedhetek vele, hosszabb távon is biztos lehetek abban, hogy nem fog cserben hagyni út közben. Ráadásul a gyerekeim is jöhetnek velem: mivel nem ez az első jogosítványom, így nekem nem kell két évet várnom arra, hogy utast szállíthassak (a friss jogosítvánnyal rendelkezők esetében természetesen él ez a korlátozás).

Már az A1 motor jogosítványommal is imádtam vezetni: egyszerűen felszabadító érzés volt, ahogy az a kicsi kis gépezet leköveti a saját mozgásomat, és magabiztosan, felelősségteljesen tudom őt uralni vezetés közben. Persze már akkor is hallottam a férjemtől és a gyerekektől: mama, ne csináld, ez nem neked való! Nem lett igazuk, valósággal beleszerettem a motorozásba, mostanra pedig kénytelenek elviselni, hogy én lettem a legmenőbb a családban! Az A1 jogosítvánnyal megszerzett tudásom a következő jogosítvány megszerzésével sem vész el, ezzel is ugyanúgy fogok tudni segédmotoros kerékpárt, sőt, ha akarom, kerti traktort is vezetni! (Csak szegény férjem meg ne lássa.)

Az A1 után az A2 motor jogosítványt megszerezni már gyerekjáték lesz, ha sikeresen vizsgázom a tanfolyamon elsajátított tudással, a jogosítvány kiváltásához ez alkalommal is csak az orvosi igazolásra, és az alapfokú iskolai végzettség igazolására lesz szükség. (A kritériumnak feltüntetett, nagykorúságot jelző tizennyolcadik életévemet legnagyobb sajnálatomra már tizenöt évvel ezelőtt betöltöttem, de a fiatal tanulóknak érdemes ezt a szempontot is figyelembe venniük).

Azoknak, akiknek friss, tehát egy évnél korábban megszerzett jogosítványuk van, mindenképpen szeretném a figyelmét felhívni arra, hogy ha a motorjogositvany.com képzését veszik igénybe, nem csak értékes tudással, de kedvezményes kuponokkal is gazdagodhatnak! A kuponokat elsősorban motoros felszerelésre, ruházatra, bukósisakra stb. lehet beváltani, és bármely SHOX áruházban elfogadják! Emlékszem, nekem nagyon jó szolgálatot tett az A1 jogosítványom megszerzésekor, így ajánlom mindenkinek, hogy éljen ezzel a lehetőséggel – én azóta sem találtam az akkor vásárolt termékeknél jobb minőségű felszerelést!

És hogy mi a következő lépés? A határ a csillagos ég! Ha kellőképpen belejövök a vezetésbe, később még azt is el tudom képzelni, hogy ismét kategóriát váltsak, és az A kategóriájú vezetői engedélyt is megszerezzem! Most, hogy így belegondolok, nem is rossz ötlet, hiszen, ha két éven belül váltok, csökkentett óraszámban kell csak részt vennem a tanfolyamon, így a költségeken is rengeteget spórolhatok. Ráadásul azt gondolom, az A2 kategóriáról már nem lesz olyan nehéz váltanom, mintha most, rögtön az A1 után váltanék. Nem is lenne jó ötlet egyből a legmagasabb kategóriára ugranom, a fokozatosság híve vagyok, az A2 kategóriához szükséges tudás megszerzésével pedig később sokkal magbiztosabban és megbízhatóbb vezetéstechnikával vághatok bele egy ilyen projektbe is.