Egy családapa autópálya matrica vásárlási szokásai

Bátyámmal hétfőn beültünk egy vendéglőbe vacsorázni és beszélgetni kicsit. Elég ritka, hogy ilyesmit csinálunk, mert neki már családja van, van egy közel három éves lánya és úton a következő jövevény, egy kisfiú, így az utóbbi két évben, amikor találkoztunk, akkor mindig családdal volt, és hosszú idő után először tudtunk kicsit ketten beszélgetni, és kifaggathattam a családi élet rejtelmeiről.

Mesélte, hogy folyamatos szellemi edzés a gyerekvállalás, mindig helyzet van, mindig tanítasz és mindig figyelni kell. Persze fárasztó is, de a világ egyik legcsodálatosabb dolga, amit sosem cserélne el másik élményre. Ők, ha tehetik hétvégente ki szoktak ruccanni valahova, mostanában pedig pláne, mert úton a következő kicsi, és ha ő megszületik, akkor egy darabig megint jobban helyhez lesznek kötve. Én most csinálom a jogsit, lassan megyek vizsgázni, és kezdem átlátni, hogy mennyi költséggel jár egy autó fenntartása, aztán eszembe jutott az autópálya matrica is, hogy bizony arra is figyelni kell, hogy mindig legyen. Kérdeztem bátyámat, hogy őt milyet szokott használni, milyen gyakran vesz? Akkor mutatta nekem ezt az oldalt: www.autopalyamatrica.hu/autopalya-matrica-arak-2019 .  Ő itt szokott venni, és már letöltötte az alkalmazásukat is.

A nyári hónapokban van, hogy havi matricát szokott vásárolni, mert a szabadság napjait is ilyenkor igyekszik kivenni, ezért ebben az időszakban utaznak a legtöbbet. Néha a melója révén is utazni kell, de az szerencsésebb, mert akkor a cég fizeti a matricát, ezt pedig ugyanezen az oldalon szokta megvenni, csak éppen kér számlát is, amit aztán le tud tölteni.

A téli időszakban viszont alig jár autópályán, a cégessel elvan ilyenkor, ezért náluk nem opció, hogy megvegyenek egy éves matricát, nekik egyáltalán nem érné meg. Ezen a felületen egyébként (www.autopalyamatrica.hu/autopalya-matrica-arak-2019) láthatod, hogy milyen időtartamokra lehet venni ilyen bérleteket. A tíz naposat hívják hetinek, az a legolcsóbb és legrövidebb időre szóló matrica, tehát ez mondható alkalmi vásárlási opciónak.

Egy közeli barátom a megyei matricát szokta használni, azért mert bent lakik a városban, de kint az M1-es mentén van a munkahelye innen 40 km-re, ezért nap mint nap ugyanazon a távon használja az autópályát a megyén belül, ezért megyei kiterjedésűt szokott venni, és abból pedig egy éves időtartamút.

Szóval lehetőség szerint lehet a típusokat kombinálni, és olyan megoldás is van, hogy több havi matricát vegyünk az általunk megadott időszakra.

Bátyám mesélte, hogy amikor meglett a jogsija, akkor az első évben olyan sokat autókázott, hogy megvette magának az éves matricát, és mivel folyton használta, ezért nagyon meg is érte neki. De azóta csak a 10 naposakat szokta venni ,vagy a cég fizetni neki a havit, de jelenleg egyáltalán nem használná ki az éveset, csak plusz költség lenne, amire igazából nincs is annyira szüksége. Tehát ha tervezel venni egy autópálya matricát, akkor jól gondold át, hogy melyiket veszed meg, használhatod ehhez a kalkulátort is, ami az oldalon szerepel.

Egy egészen biztos: sose felejts el matricát vásárolni, ha fizetős útszakaszt használsz, különben sok fejfájást fogsz okozni magadnak azzal, hogy nem figyeltél oda időben, ugyanis utólagos matricavásárlással nem lehet megúszni a pótdíj fizetését, csak ha egy órán belül a fizetős szakaszra történő felhajtás után megveszed azt!