A gyerekvállalást is komolyan meg kell tervezni – akárcsak a napelem rendszereket a családi házakra

Manapság sokkal jobban meggondolják az emberek, mikor vállalnak gyereket, persze ezt számos okkal lehet magyarázni. Nemrég olvastam egy cikket ezzel kapcsolatosan, miszerint ma az átlag anya harminc éves kora környékén vállalja az első gyermekét, és így sokkal későbbre tolódik – ha szeretne egyáltalán-a második vagy netán a harmadik gyermek születése is. Persze manapság sokkal inkább azon vannak a fiatalok, hogy először is megteremtsék az anyagi biztonságot mind maguk, mind a születendő gyerek számára. Ez némileg felelősségteljesebb gondolkodás, és való igaz, hogy a gyerekvállalás pénzügyi tervezést is igényel, hiszen nem kevés költséggel és lemondással jár, természetesen ez mindig igaz lesz, attól függetlenül, hány éves az ember. De valljuk be, sokkal szívesebben vágunk bele, ha minden körülmény adott, és ebben hatalmas szerepet játszik az is, hogy a mai fiataloknak egyáltalán nem könnyű saját ingatlanhoz jutni.

A szerencsésebbeknek a szülők tudnak ebben segíteni, illetve öröklés útján juthatnak lakáshoz vagy házhoz, de akinél ezek a  tényezők nem állnak fenn, annak nincs könnyű dolga.

Ha gyereket tervezünk, vagy ha már van, illetve vannak utódok, szívesebben nevelnénk őket egy zöld övezetben, kertes házban, ahol kimehetnek a friss levegőre játszani, futkározni, és nem a belváros szmogos levegőjén kell megtenniük mindezt.

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy szert tettünk már családi házra, akkor annak fenntartása miatt is főhet a fejünk, mert nyílván nagyobb terhet jelenthet a családok számára. Különösen igaz ez akkor, ha nincs korszerűsítve a fűtés, nem jó a szigetelés, és még sorolhatnám.

Az energia díjak is jelenthetnek fejtörést, pláne, ha nagy fogyasztású háztartási gépeink vannak, villanybojlert használunk. Erre lehet megoldás a napelem rendszer családi házra.

Nyílván egy ilyen beruházás nagyobb anyagi terhet jelenthet a család számára, de idővel higgyük el, hogy megtérül, mivel az áramszámla jelentősen leredukálódik, így lényegében onnantól kezdve az összes háztartási eszközünk a Napból nyeri majd a működéséhez szükséges energiát. Nagyon jól hangzik, ugye?

Kevesen tudják, hogyan is működik valójában ez a dolog. Sajnos sokkal kevesebb időt és energiát fordítunk arra, hogy ha egy kicsit is, de törődjünk a környezetünkkel, figyeljünk arra, hogy a környezetszennyezés ellen minimálisan mi magunk is tegyünk, pedig itt a példa, hogy képesek lennénk rá. Például a már említett napelem rendszerrel. Mivel a napenergia egy megújuló energiaforrás, így bármikor rendelkezésünkre áll. Persze a háttérben ez nem olyan egyszerűen működik, hiszen komoly technikai háttér gondoskodik erről a folyamatról, sokan tévesen összetévesztik a napkollektorral, pedig két külön rendszerről van szó. Tulajdonképpen az történik, hogy ezek a napelemes rendszerek a nap által kibocsátott fényenergiát alakítják át elektromos árammá. Ha új házat építünk, akkor eleve érdemes úgy tervezni, hogy az alkalmas legyen a napelem telepítésére, még ha azonnal nem is vágnánk bele, ugyanis nagyon fontos a tető terhelhetősége is az erre való alkalmasság szempontjából. Érdemes jól megválasztani a céget, akivel szeretnénk kivitelezni ezt a beruházást, hiszen minél hosszabb távon szolgálnak minket a napelem rendszerek, annál jobban megtérül a befektetés, ami nem utolsó szempont. Mint szinte mindennél, itt is elsődleges a minőség kérdése, és tudjuk, hogy egyforma szolgáltatást azonos áron totálisan eltérő minőségben is kaphatunk. A belinkelt cég is napelem rendszerek telepítésével foglalkozik, de bizton állíthatom, hogy az üzletpolitikájukban a minőség kiemelkedő helyen szerepel.

Az életben sok olyan terület van, ami komoly pénzügyi tervezést igényel, így persze sokkal jobb, ha teljes körűen tájékozódunk és minden lehetséges felmerülő költséget számba veszünk, mielőtt belevágunk, a későbbi meglepetések elkerülése érdekében. Persze a gyerekvállalást nem lehet és nem is szabad pusztán anyagi szempontból mérlegelni, de nem árt tisztában lenni az anyagi vonzatával is. Nem lehet olyan pontosan kiszámolni, mint mondjuk egy napelem rendszer árát egy családi házra.